En Süper Forum
Önemli Konu Barış ßy Messi Uyeols10

Hoş Geldiniz!

Size Daha İyi Bir Hizmet Everebilmemiz İçin Sitemize Üye Olmanız Gerekmektedir..!

*Sitemize Üye Olunca Elinize Ne Geçer?

1.Üye Olarak Linkleri Görebilirsiniz..

2.İstediğiniz Kadar Paylaşım Yapabilirsiniz..

3.Sitemizde Online Olarak Chat Yapabilirsiniz..

4.Güzel Bir Forum Hayatı Yaşayabilirsiniz..
En Süper Forum
Önemli Konu Barış ßy Messi Uyeols10

Hoş Geldiniz!

Size Daha İyi Bir Hizmet Everebilmemiz İçin Sitemize Üye Olmanız Gerekmektedir..!

*Sitemize Üye Olunca Elinize Ne Geçer?

1.Üye Olarak Linkleri Görebilirsiniz..

2.İstediğiniz Kadar Paylaşım Yapabilirsiniz..

3.Sitemizde Online Olarak Chat Yapabilirsiniz..

4.Güzel Bir Forum Hayatı Yaşayabilirsiniz..
En Süper Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıLatest imagesZiyaretci DefteriKayıt OlGiriş yap

 

 Önemli Konu Barış ßy Messi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Messi
Co-Admin
Co-Admin
Messi


Erkek
Mesaj Sayısı : 170
Rep : 2147483647
Teşekkür : 5
Kayıt tarihi : 17/10/10
Yaş : 32
Nerden : Beni kαybetmei qöze αLαnı~Ben kαzαnmαk iÇin uğRαşαmαm
Lakap : Messi
Önemli Konu Barış ßy Messi 72084515

Cüzdan
SP-TL SP-TL: Limisiz
Altın Altın: Limisiz

Önemli Konu Barış ßy Messi Empty
MesajKonu: Önemli Konu Barış ßy Messi   Önemli Konu Barış ßy Messi Icon_minitimeCuma Ekim 29, 2010 9:04 pm

Barış

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Kocatepe'de.(26 Ağustos 1922)Kurtuluş Savaşı, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lausanne (Lozan) kentinde imzalanan Lozan Antlaşması'yla sonuçlandı. Bu antlaşma ile Sevr Antlaşması yürürlükten kalkmış, Türkiye Cumhuriyeti Lozan Antlaşması temelleri üzerine kurulmuştur.

Milli Mücadele sonrasında Türkiye'de iki başlı bir yönetim ortaya çıkmıştı.[kaynak belirtilmeli]. TBMM 1 Kasım 1922'de Osmanlı saltanatını lağvedip Vahdettin'i tahttan indirerek İstanbul hükümetinin hukuki varlığına son verdi. 16 Ocak 1923'te İzmit Hünkâr Kasrı'nda İstanbul'dan gelen gazetecilerle mülakat yapıldığında Vakit başyazarı Ahmet Emin Bey (Yalman)'in Kürt meselesi hakkında sorusuna karşı 'Başlı başına bir Kürtlük tasavvur etmektense, bizim Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince zaten bir tür mahalli muhtariyetler teşekkül edecektir' diyerek Kürtlere özel statü tanımamak için ihtiyatlı davrandı[18].

8 Nisan 1923'te yayımlanan Dokuz Umde ile Gazi Mustafa Kemal yeni rejimin temelini oluşturacak olan Halk Fırkası'nın temellerini attı. Nisan ayında yapılan İkinci Meclis seçimlerine sadece Halk Fırkası'nın katılmasına izin verildi. Mebus adayları fırkanın genel başkanı sıfatıyla Gazi Mustafa Kemal tarafından belirlendi.

25 Ekim 1923 günü aynı anda hem Başbakanlık hem de İçişleri Bakanlığı görevlerini yürüten Fethi Bey,İçişleri Bakanlığını bıraktığını açıkladı. Aynı gün Meclis İkinci Başkanlığı görevini yapan Ali Fuat Paşa'da ordu müfettişliğine atandığı için görevinden ayrıldı. Bu iki boş koltuk için yapılan seçimleri Gazi Mustafa Kemal'e muhalif olan milletvekilleri kazandı. Meclis İkinci Başkanlığına Rauf Bey,İçişleri Bakanlığına Sabit Bey seçildiler. Bu durumdan hoşnut olmayan Gazi Mustafa Kemal, 26 Ekim 1923'te Başbakan Fethi Bey'den "Erkan-ı Harbiye Umumiye Riyaseti Vekili" Fevzi Paşa'nın dışında hükümetin istifa etmesini ve istifa edenlerin yeniden seçilirlerse görevi kabul etmemesini istedi. Böylece bir hükümet krizi yaratılmış oldu. Yeni bakanlar kurulu üyelerinin 29 Ekim günü seçileceği duyuruldu.

Bu gelişmeler üzerine "Cumhuriyet İlanı" ile işi kökünden çözmeye karar veren Gazi Mustafa Kemal 28 Ekim 1923 gecesi Çankaya'da İsmet Paşa ve bazı kimseleri toplantıya çağırdı ve "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz." diyerek kararını açıkladı. Misafirlerin ayrılmasından sonra İsmet Paşa'yı alıkoydu ve birlikte, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda gerekli değişikliği sağlayacak önergeyi hazırladılar. 29 Ekim 1923 Pazartesi günü Halk Fırkası Meclis Grubunda, Bakanlar Kurulunun oluşturulması konusunda tartışıldı. Sorun çözülemeyince, Gazi Mustafa Kemal'den düşüncelerini açıklaması istendi. Gazi Mustafa Kemal, bunalımdan çıkış yolunu Anayasanın değiştirilmesi zorunluluğu ile açıkladı. Cumhuriyetin ilanını hedefleyen tasarıyı da grubun bilgisine sundu. Tasarının parti grubunda kabulünden sonra aynı akşam saat 18.00'de TBMM Genel kurul toplantısı başladı. Anayasa Komisyonu'nun değişiklik ile ilgili rapor ve önergesi genel kurulun onayına sunuldu ve 29 Ekim 1923 Pazartesi akşamı saat 20.30'da milletvekillerinin alkışları ve "Yaşasın Cumhuriyet" sadâları ile Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Önemli Konu Barış ßy Messi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Önemli Konu Örgütleme ßy Messi ..
» Bakuqan Önemli
» 1.Dünya Savaşı ßy Messi Anlatımıyla
» Mustafa Kemal Atatürk'ün İlişkileri Magazin Messi Fan xD
» Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 ßy Messi Anlatımıyla

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
En Süper Forum :: Dersler ve Ödevler Bölümü :: Mustafa Kemal ATATÜRK-
Buraya geçin: